Architect: Diamond Schmitt Architects

Showroom with backlit translucent fabric ceiling

Custom perforated Fori panels deliver great acoustical performance and visual appeal throughout the hallways of Algonquin College. Finished in Birch wood veneer the space feels warm and inviting.


As a single-source supplier Decoustics provided multiple acoustical products for the renovation of this medical research facility, including: Claro®, Quadrillo® and Fabric wrapped panels.

Large rectangular Claro® Ceilencio® panels are featured in the entrance lobby. With excellent noise absorbing properties, Claro® delivers great acoustics in this space with numerous reflective surfaces such as glass, tiles and millwork. Ceilencio® suspension grid allows for easy access to the plenum for maintenance. Claro® Standard White finish reflects over 90% of light and brilliantly brightens up this open lobby.

On the other side the waiting area is beautifully outfitted with Quadrillo® panels on the ceiling that make this expansive space feel more warm and inviting. Inside the meeting rooms and lecture halls Claro® ceiling, curved Quadrillo® and Fabric wrapped walls ensure to adsorb noise and eliminate echoing, delivering crisp sounds and speech intelligibility to the seats in the back of these rooms.

Not only do Decoustics products give this facility a refined appearance, but also a great acoustical atmosphere and comfortable environment.


Fori™ customized mini perforated acoustical natural wood veneer ceiling panels, Ceilencio® suspension grid and butterfly clips worked together to help maintain the rich heritage of Bridgepoint Health Care in Toronto, Ontario. The unique perforated and grooved wood ceiling panels and Ceilencio® – a 100% downwardly accessible ceiling system was specified by HDR Architecture Associates and Diamond Schmitt Architects. The high level of precision and detail that was present from design to installation ensured a seamless execution. The use of custom wood ceiling panels spanning the interior and exterior gives the illusion of open spaces while still maintaining the heritage of the iconic 150 year-old building in Toronto.